Det är vår i luften! Kanske inte temperaturmässigt men när man ser och inte minst hör alla grågäss och svanar ute vid fågeltornet i Ransta så känns det som vår.

Det var ingen lek att gå ut till tornet. Längs traktorvägen gick det till en början ganska bra men det blev snabbt mjukt, blött och lerigt. Bitvis kände jag stora flak av is under leran som gav vika under stövlarna.

En fjällvråk cirkulerade på hög höjd och sökte föda för att sedan sätta sig i ett träd. Några rådjur betade ute på åkern och tittade nyfiket och misstänksamt upp när jag gick förbi.

Med ena stöveln blöt inuti kom jag fram till vallen brevid den ringlande Sagån.


Jag följde vallen längs ån mot tornet. Ån har fortfarande högt vattenstånd men inte alls som för ett par veckor sedan. Jag undrar vad det är för träd som växer längs ån?


Nästan framme vid tornet såg jag två knipor som simmade nedströms. De blev skrämd av min graciösa framryckning och flög iväg, men jag lyckades få en bild på en av dem.

Jag lade också märke till att det var en hel del svanar på andra sidan ån. Dem kom jag inte åt att fotografera men jag fick njuta av deras närvaro på håll och lyssna på deras sång.


Väl i tornet såg jag inte så många fåglar. En flock rådjur stod uppställda på rad så det blev en dokumentär bild av dem.

Efter att ha varit uppe i tornet en stund gick jag ut igen och möttes av en stor flock grågäss. Jag hörde av en bekant som är betydligt duktigare än jag på fåglar att han sett grågäss i stort antal häromdagen, så jag känner att jag gör en kvalificerad gissning att det var grågäss jag såg.

Här är en liten video på grågässen som flyger in vid tornet.

De landade senare norr om tornet.


På vägen hem fick jag syn på en nötväcka hoppar runt på en gren. En varfågel satt och spanade på en pinne och fjällvråken satt återigen i sitt träd och funderade på något intressant.


Avslutningsvis vill jag som tidigare poängtera att jag inte är någon fågelexpert. Jag lär mig fortfarande och har förmodligen fel i min artbestämning.

Ser du något fel så får du hemskt gärna höra av dig.

Vet du annars hur man lagar ett hål i en stövel med tillförlitligt resultat så får du också gärna höra av dig.