Ett flertal gånger har jag åkt förbi infarten till Stora Sundby slott utan att ha den minsta aning om att bakom träden ligger ett sagoslott på en plats med mycket historia. Det var först denna sommar som jag fick se en skymt av slottet från vägen och genast hamnade det på min lista på platser att besöka.
Med sällskap av Björn åkte vi mot Västerås och det dröjde inte länge förrän vi såg en familj älgar stå och tveka en stund innan de sprang över 56:an och in i skogen.

I Västerås blev det Tidövägen ner förbi Rytterne och den lilla kyrkoruinen där vi stannade för en kopp kaffe. Vid ruinen träffade vi på en hängiven Nikon-fotograf som vi pratade lite strunt med.



Historia
På 1200-talet fanns ett enklare försvarsverk på en liten kulle i ekparken intill slottets nuvarande plats. Den lilla borgen spelade en roll år 1364 då den belägrades av Albrekt av Mecklenburg som låg i strid med Magnus Eriksson om att bli Sveriges kung. På 1400-talet revs borgen och en ny byggdes på den plats slottet idag står.
På 1800-talet köptes borgen av greve Carl De Geer. Hans hustru Ulrika var imponerad av borgen och inspirerad av historierna om Ivanhoe önskade hon sig en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand. Då greve De Geer hade mycket stålar satte han planerna till verket och av arkitekten Peter Frederick Robinson i Skottland fick han ritningar till ett slott i nygotisk anda. Byggmästare Abraham Nyström fick uppdraget att förverkliga bygget som tog 16 år att genomföra.
1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade nu med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar.
Källa: storasundby.com

Värt att nämna är också runstenen som står rest intill slottet. Den restes på 1000-talet och på platsen kan man läsa mer om vem som reste den och varför. Som du kan se på bilden ovan ger den ett historiskt perspektiv till platsen.
Här kommer en massa bilder på slottet. Håll till godo.










Omgivningen runt slottet är otroligt vacker. Speciellt nu på hösten och när solen ligger på. Det finns ett 80 hektar stort hägn med dovhjortar och mufflonfår. Dessvärre gick vi inte så långt in så att vi fick se några.










